|
Ciekawe przepisy kulinarne :)
WoM2 - Wszystko o Metin2 |
Dawajcie swoje ciekawe pomysły kulinarne ;]
Naleśniki z farszem i parówką
Cienkie parówki (ja kupuję Drosetki z Polo) Pieczarki Cebula Ketchup mąka, proszek do pieczenia/soda, mleko, 2 jajka, szczypta vegety/kucharek, sól, pieprz, olej/masło
Robimy farsz, pieczarki obieramy, kroimy na cienkie plasterki/kawałki, wrzucamy do garnka, przelewamy wodą żeby oczyścić je trochę, później po odsączeniu wody trochę oleju/masła i gotujemy na małym ogniu. Pieczarki się gotują zabieramy się na pokrojenie cebuli, którą następnie dorzucamy do gotujących się pieczarek, teraz dodajemy trochę vegety/kucharka, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, przykrywamy i na wolnym ogniu się to razem gotuje, czasami oczywiście należy przemieszać. Odnośnie ile czasu gotować nie powiem, 10-15 min myślę starczy, trzeba spróbować jak smakuje i według własnego uznania stwierdzić czy już jest dobre. W garnku się gotuje to bierzemy się za ciasto na naleśniki, pewnie każdy wie jak je zrobić, ale i tak napiszę. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, wbijamy 2 jajka, płaską łyżeczkę sody/proszku do pieczenia. W wypadku tej szamki nie dodajemy cukru Wszystko razem miksujemy, konsystencja ma być nie za gęsta, tak aby naleśniki nie były za grube. Parówki wrzucamy do gorącej wody, nie gotujemy, wrzucamy aby były ciepłe. Ja wrzuciłem do garnka z gorącą wodą z czajnika. Farsz gotowy ? To teraz pieczemy naleśnika, nakładamy na upieczonego naleśnika farsz (bez tej wody która się zebrała w garnku). Nie za dużo farszu żeby nam się nie wysypywał z naleśnika, ja nakładałem 2 duże łyżki na jednego naleśnika i następnie rozprowadzałem po całym naleśniku, polewamy ketchupem rozprowadzony farsz, kładziemy na krańcu naleśnika parówkę i zawijamy.
Bon Appetit
made by mAjes
Spoko temat heheh lubie gotowac wiec:
Burito mexicana
Składniki: słodka i miękka kukurydza z puszki - 1 puszka mięso mielone 500g papryka czerwona 1 szt czerwona fasola z puszki - 1 puszka Przyprawy: pieprz troszke soli, majeranek, mozna dodac jeszcze Fix Kurczak po meksykańsku 1 saszetka ser zólty - 300g Nalesniki lub gotowe placki tortilla
Farsz: Smażymy mięso mielone dodajac przyprawy (majeranek, pieprz, troche soli i ten fix) do tego dorzucamy pokrojona papryke, puszke fasoli i kukurydzy.
Teraz opcja Gotowe placki tortilli lub nalesniki:
* do dzbanka lub miski wbić jaja, dodać mleko, sól, dobrze roztrzepać, dodać mąkę i rozmieszać na gładką masę. Następnie dodać wodę i dobrze wymieszać lub zmiksować. * na rozgrzaną patelnię, delikatnie natłuszczoną, wylewać rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie ruchem kolistym po całej patelni. * smażyć aż ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni. Wtedy naleśnik odwrócić posługując się nożem lub łopatką (lub podrzucając go, jeśli potrafimy).
Ja robie na nalesnikach (smaczniejsze)
Z jednej strony nalesnika nakladamy wczesniej zrobiony farsz posypujemy go startym zoltym seremm zamykamy i gotowe do jedzenia. Polecam konsumowac z zimnym pivkiem
Powiem Ci Majes narobilłes smaka i dzisaj takie cuś muszę przetestowac
Przepis na moje ulubione danie w sekunde jak mi się gdzies spieszy
Produkty:
Chleb Masło Ser Ketchup Mikrofalówka
Sposób przyżądzenia:
Kroimy chlebek chyba ze ktoś ma pokrojony smarujemy masłem nie za duzo kłądziemy ser i do mikrofalówki na 2 min wyjmujemy chlebek cieplutki chrupiący ser roztopiony na koniec lejemy ketchupu jak kto woli i mamy szybkie sniadanie w 4 min
Dawid do twojego bym jeszcze dodał szyneczke i sos czosnkowy miodziooo
hehehheheeh DawidBMW, wiecej takich przepisow na szybko;D
No ale jak szyneczke no to jeszcze dodatkowa minuta więc juz będzi 5 min no i to juz nie jest na szybko Będzie więcej takich przepiwów
Mlay da coś na szybko i na bardzo, ale to bardzo słodko : Słodkie babeczki ( bez skojarzeń )
Potrzebujemy :
'korpusy deserowe' - czyli gotowe babeczki (takie wydrążone) z kruchego ciasta
Śmietana kremówka
masa krówkowa
Posypka do ciast czekoladowa
1. Na samym wstępie ubijamy śmietanę kremówkę jakimś mixerem na jak najbardziej sztywną masę, 2. Nakładamy do korpusów deserowych porcję masy krówkowej ( tak żeby było miejsce na bitą śmietanę), 3. Na to kładziemy bitą śmietanę i posypujemy posypką do ciast
Od razu mówię że to jest strasznie słodkie, maxymalnie 2 sztuki i ma się dość
Efekt końcowy :
Smacznego !!
Jakiem tam słodkie.. Ja całą puszkę łyżką tej krówki mogę zjeść :D Tylko, że ja zawsze kupuję tą Gostynia. Lepsza jest ;D
kupuję tą Gostynia. Lepsza jest ;D następnym razem uwzględnię w przepisie. A jak lubisz słodkie to polecam mój wymysł. Całkiem całkiem jest
Widze ze temat ucichł wiec zapodam cos co dzisiaj robiłem jak wy byliscie na Wikaryjce :D
ciasto
letnia woda 1 szklanka cukier 1 łyżeczka drożdże instant 1 opakowanie masło 2 łyżki mąka 3 szklanki sól 1 łyżeczka
sos do smarowania ciasta
czosnek 2 ząbki przecier pomidorowy 2 łyżki olej 1 łyżka woda
farsz
pierś kurczaka 40 dkg ser żółty 30 dkg kukurydza 1 puszka sól pieprz
sos czosnkowy
czosnek 1-2 ząbki majonez 5 łyżek kefir lub jogurt naturalny 1-2 łyżki
Ciasto: Do miski dać letnią wodę i rozpuścić w niej cukier, a następnie drożdże. Przykryć miskę i odstawić do zlewu napełnionego ciepłą wodą na 10 minut. Stopić masełko.
Do drożdżowego zaczynu dodać lekko schłodzone, stopione masło, a następnie przez sitko przesiać mąkę i wsypać sól. Zagniatać ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki i od miski, po około 5 - 10 minutach, przykryć miskę i ponownie włożyć ją do zlewu z ciepłą wodą.
Sos do smarowania pizzy: Czosnek przecisnąć przez praskę i zrumienić na oleju. Gdy nabierze złocistego koloru dodać przecier i smażyć ok 2 min mieszając. Dolać tyle wody, aby sos miał konsystencję gęstej śmietany.
Nasmarować blaszkę olejem i posypać mąką. Po 15 minutach wyjąć wyrośnięte ciasto i ułożyć na blasze. Oprószonymi w mące rękoma rozciągać ciasto.
Uformowaną pizzę pozostawić do wyrośnięcia na ok. 5 minut. Po 5 minutach posmarować ciasto przygotowanym sosem pomidorowym.
Farsz: Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, zrumienić na 1 łyżce oleju, oprószyć solą i pieprzem. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Na sos dajemy najpierw kurczaka, następnie połowę tartego sera, na to kukurydza i reszta żółtego sera.
Piec do zarumienienia, w temperaturze 220 st. C. około 20 minut.
Sos czosnkowy: Czosnek obrać przecisnąć przez praskę. Majonez wymieszać z kefirem, dodać czosnek i wymieszać. Zimnym smarować pizze bezpośrednio przed jedzeniem oraz posypywać oregano.
Smacznego
|
|